ЕС е основен търговски партньор на Западните Балкани, делът на търговията помежду им е 73%. Тази с Китай е 7,8%, а с Русия - 4,8%. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на дискусия на тема Инвестиционен потенциал на Западните Балкани в НДК. 

ЕС е основен източник и на преки чуждестранни инвестиции за региона - 72,3%, 4,6% от Русия, 1,1 % от САЩ и 0,1% от Китай. Най-много от инвестициите идват от Холандия, Австрия, Италия, Гърция и Германия. 

Според анализ на конфедерацията на ООН за търговия и развитие от 2017 г. силните страни на Западните Балкани са геостратегическото им положение, предимствата им като нововъзникнали пазари, благоприятни данъчни и митнически режими, ниски разходи за труд, наличие на работна ръка, насърчителни мерки и международни търговски споразумения. 

От друга страна, слабите страни са липсата на стратегии за привличане на преки чуждестранни инвестиции, неблагоприятен международен имидж, недостатъчна квалификация, производство на продукти с ниска добавена стойност, недобре развити сектори и инфраструктура. 

Министър Караниколов допълни, че според ОИСР държавите от Западните Балкани са постигнали напредък при недискриминационно отношение към чуждите инвеститори, солидна правна рамка за защита на инвестициите и интелектуалната собственост. 

Транспортната система в региона е основа за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Това е една от областите, в която не сме конкуренти, а партньори, допълни министърът.