Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев.

Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон, Германия и зам.-декан на бизнес училището към Университета по чужди езици и култура в Пекин, и проф. Хуан Маню, ръководител на катедра по търговия в бизнес училището по мениджмънт в Университета по икономика и право, гр. Ухан.

Наско Рафаилов, председател на Инициативния комитет на форума, посочи, че в пленарната сесия на 18 май ще бъдат представени добри практики на сътрудничество между български и китайски фирми. Ирина Белева, генерален консул на България в Шанхай (2011-2015), съучредител и старши съветник в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, икономист, китаист и дипломат, ще обясни как и защо Пловдив се превърна в сърцето, центъра на българо-китайските отношения. Иван Тодоров, председател на УС на "Български център за развитие, инвестиции и туризъм с Китай" ще разкаже за "китайската приказка" на родопското село Момчиловци.

Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ ще представи първия по рода си "16+1 Логистичен център и павилион за електронна търговия за селскостопански и други продукти". Владимир Бояджиев, генерален директор на Уолтопия Китай ще говори по темата "Уолтопия: Как България изгражда бъдещето на активната развлекателна индустрия в Китай?"