Имитиращите продукти - на отделни

щандове и само пакетирани

Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни.

Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, а продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти”.

Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.

В мотивите за промяната е посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата имало критерии за определяне на “мляко” и “млечни продукти” и техни производни, се срещали случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на агенцията по храните.

Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване, записано в наредбата за хигиената на храните и също е в процедура на обществено обсъждане.

“Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини”, обясни министърът. Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има 1-1,5 л мляко, а останалото е палмово масло.