Добра данъчна политика и добра банкова система - тези две условия, които са налице у нас, правят възможно развитието на бизнеса, каза Никлоай Вълканов, зам. председател на КРИБ, по Би Ти Ви тази сутрин.

По думите му когато имаш добро финансиране, бизнесът може да се развива.

Над 3 милиарда лева са инвестициите в минно-геоложкия бизнес, каза Вълканов, който е председател на съвета на директорите на "Минстрой холдинг".

Има развитие в цялата държава, каза Вълканов. Той оцени европейската среща на върха у нас заедно със Западните Балкани като много важна. "България става значима в Европа", смята той. Вълканв обясни, че има обекти в Македония, както  много други българи имат бизнес там и в Сърбия. Ето защо срещата у нас е била важна.

Вълканов е бил един от кандидатите да купи ЧЕЗ, но цената е станала непосилна за него, обясни самият той по Би Ти Ви. Иначе предвижда, че сделката ще се състои, в което няма нищо лошо. По време на дю дилиджънса, който е извършвал, за да участва евентуално в сделката, е видял, че в компанията работят добри специалисти, които продължават да са там. "Няма нищо съмнително в тази сделка, "Инерком" (настоящата фирма купувач - б.а.) не се появи в последния момент", каза Вълканов.

По думите му сделката не е опасна за националната сигурност. Важно е как регулаторът ще действа.

България е държавата с най-много крити доходи, смята Вълканов. Според него има доходи, но не са обявявани, което се вижда от това, че много хора пътуват, посещават заведения.

Той самият ръководи 4000 души и е на мнение, че властта се отнася добре към бизнеса. Отдавна се познава с Ахмед Доган и смята, че почетният председател на ДПС е велик политик, важен и нужен за България. Двамата се чували обикновено по Нова година, когато обсъждали годишните речи на Доган. Политикът съветвал Вълканов и за бизнес. "Добър специалист е, който може да работи и в хидроинженерството", каза Вълканов.

Днес той очаква над 350 души да се съберат на Европейския минен бизнес форум, който ще се състои в София. Ще присъстват 15 посланици, гости ще са български и европейски депутати. На форума ще се обсъжда развиието на минната индустрия до 2050 г.