„Знаково е, че точно с това събитие приключва Срещата на върха в София, която продължи четири дни. През това време осъществихме целите, които си бяхме поставили – да свържем икономически, социално, чрез транспорт и енергетиката хората в Западните Балкани.“ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в тазгодишното издание на Виенския икономически форум, провело се в София под мотото „Политиката среща икономиката“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„Чисто политическата перспектива за членство изостава от икономическите връзки. Европейският съюз е най-големият инвеститор в Западните Балкани“, подчерта министърът. Тя допълни, че икономическият ръст на региона за миналата година е приблизително равен на средния за ЕС – около 2,4 процента. „В същото време трябва много, за да доближим средните нива на ЕС“, подчерта тя. „И това е целта на Срещата в София – както на приетата декларация, така и на Софийския дневен ред с неговите пет конкретни дейности и ангажиментите, които финансовите институции поеха веднага след края на срещата за финансиране на проекти за свързаност.”

Като успешен пример за подражание първият дипломат на България посочи одобрената само преди седмица декларация от външните и енергийните министри на страните от Вишеградската четворка, четирите балкански еврочленки и тези на Западните Балкани за своеобразен енергиен съюз.

„Той включва всички енергийни проекти, не само свързаните с газопреносната система, но и с електричеството и показва, че когато сме заедно можем да привлечем инвестиции“, каза тя.

„Точно както след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, когато бизнесът откликна веднага и стокообменът нарасна с 11 на сто само за пет месеца“, припомни Захариева. „Ако има помирение между всички държави от Западните Балкани и инвестициите, и създаването на работни места ще стане по-бързо и ускорено“, завърши тя.