21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Решение за това е взел в петък комитетът за наблюдение на оперативната програма.

Бенефициенти на програмата ще са общините. Засега само 7 от тях отговарят на критериите за допустимост. Това са София-град, Монтана, Видин, Смолян, Димитравград, Бургас и Благоевград, тъй като само те имат действащи планове за подобряване на атмосферния въздух.

„С парите общините могат да присъединяват нови абонати на местните топлофикации или газоразпределителни дружества, както и да подменят най-замърсяващите печки и инсталации за отопление“, каза Валерия Калчева от управляващия орган на оперативната програма. Гражданите няма да плащат нищо за това, средствата ще са изцяло за сметка на оперативната програма.