Розопроизводители от община Брацигово блокираха тази сутрин пътя Пещера - Пловдив в центъра на местното село Бяга. Протестът беше организиран заради ниската изкупна цена на розовия цвят, която унищожава поминъка им. За момента килограм розов цвят се изкупува в района за 1,80 лева, като е възможно цената да падне още. Участниците в протеста изсипаха на пътното платно чували с розов цвят, след което се хванаха на кръшно хора върху розите. Пътят Пещера -Пловдив беше блокиран повече от час, като полицейски патрули отклоняваха движението по обходни маршрути, за да не се образуват колони от автомобили.

" Не може един картел от 9-10 човека, собственици на розоварни, да съсипва цял отрасъл. Искаме подкрепа от държавата, за определяне на минимална твърда цена на маслодайната роза, която устройва всички.", заяви пред "24 часа" Наташа Керезова, която бе сред организаторите на протеста.

Тя разказа, че много млади хора са се върнали в Бяга, заради розопроизводството, изтеглили са кредити, за да купят ниви и отглеждат маслодайна роза, но при тази ниска изкупна цена ще фалират. Сред протестиращите бе и кметът на община Брацигово Петко Петков, който е и бивш депутат от ГЕРБ. Той обясни, че в общинското ръководство са обезпокоени от това, което се случва с розопроизводителите, като подчерта, че в района има насаждения от 2500 дка маслодайна роза.

" Във вторник в Народното събрание, заедно с представители на розопроизводители, ще се срещнем с депутатите от комисията по земеделие. Инициирал съм срещата лично с председателя на комисията Десислава Танева и се надявам проблемите на розопроизводителите да намерят решение.", съобщи кметът Петков.

Протестно хоро върху разпиления на пътя розов цвят
Протестно хоро върху разпиления на пътя розов цвят