Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите на розопроизводителите.

Стопаните настояват държавата да се намеси, тъй като цената на цвета е паднала до 1,80 лева за килограм, при положение че м.г. е била над 4 лева. 

Някои от дестилериите дори не изкупуват, тъй като имат нереализирана продукция от 2017 година. 

В община Карлово министърът се срещна с кмета д-р Емил Кабаиванов, стопани, собственици на розоварни и управници на села. След това министърът обяви, че е необходимо бързо да се приеме Закон за розата, който да регламентира цялото производство - от посадъчния материал до крайния продукт. Той събира утре на среща в Министерството всички заинтересовани страни. 

"Държавата няма как да изкупи продукцията на хората, нито пък да  влияе върху цените", уточни министърът. Той обаче обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби, да бъдат компенсирани чрез механизма "де минимис".