България зае второ място по общини, кандидатстващи за безплатен безжичен интернет(Wi-Fi), съобщават от транспортното министерство.

Над 85% от българските общини са заявили интерес да участват в надпреварата по раздаване на ваучери за изграждане на публични безплатни Wi-Fi мрежи. Порталът за подаване на кандидатури отвори на 15 май 2018 г. и от общо 265 общини в страната 227 са направили предварителни регистрации и са качили допълнителните документи към тях. Най-активен е Югозападният район с 92% подадени заявления, следван от Южния централен и Североизточен с 86%.

Единствената страна, чиито общини са по-активни от българските, е Малта, в която 97,1% от местните власти са кандидатствали за ваучерите. Над 18 хил. общини от ЕС са заявили интерес за участие в надпреварата. Още преди старта на кандидатстването еврокомисарят Мария Габриел заяви, че ще бъде заложен принципът “първи дошъл, първи обслужен”.

17,7 млн. евро е бюджетът на първия конкурс, като се предвижда увеличение на броя на общините, които ще получат ваучери на стойност 15 хил. евро. Минималният брой ваучери за страна членка е 15, а максималният - 95. Срокът на ваучера е 18 месеца.

Финалното решение за избор на общини за връчване на ваучер се очаква през септември 2018 г. след консултация на Координационния комитет на Механизма за свързване на Европа. Между октомври и декември се предвижда подписването на споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства.