Уеб-порталът Gizmodo съобщи, че Google е премахнал от своя корпоративен кодекс мотото „Не прави зло“ (Don’t be evil) и го е заменил с „Работи правилно“ (Do the right thing).

За първи път слоганът „Не прави зло“ се появи през 2000 година в корпоративния кодекс на служителите на интернет гиганта. Gizmodo забеляза, че след 18 години тази фраза незабелязано е изчезнала. Според архивите на Wayback Machine, промените са станали в началото на месец април или началото на месец май тази година, предаде kaldata.com.

Мотото „Работи правилно“ се появи през 2015 година, когато Google стана част от холдинга Alphabet. Но знаменитата фраза остана в кодекса до началото на пролетта на 2018 година.

В продължение на 18 години тази фраза имаше важно значение за корпоративната култура на Google. Така например „Don’t be evil“ се слагаше като парола за Wi-Fi връзката в автобусите, извозващи служителите до офисите. Сега девизът изглежда ще остане само в умовете на по-старите служители.

Google засега не коментира, но медиите припомнят, че в средата на месец май десет служителя на интернет гиганта напуснаха в знак на протест срещу съвместната работа на Google с Пентагона в рамките на мисията Project Maven. Проектът предвижда използването на ИИ за разпознаване на хора и обекти с помощта на дронове. Всъщност, много хора считат, че Google не трябва да създава военни технологии за Пентагона.

След тази промяна, служителите няма как да се позовават на прословутото мото и да отказват да работят върху важни проекти.