Гърция и чуждестранните й кредитори са на едно мнение, че страната ще изпълни фискалните си цели през идните години и няма да има финансова дупка през 2018 и 2019 г., заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред своя кабинет днес, предаде Ройтерс.

Атина и представители на кредиторите й от европейските институции и МВФ постигнаха предварително споразумение в събота по напредъка на страната по пътя на реформи при прегледа на последната й спасителна програма. Сегашният пакет на страната изтича през август, предава БТА. 

"Оценките на всичките страни съвпадат, че Гърция ще постигне фискалните си цели през следващите години", каза Ципрас, преди да представи четиригодишна стратегия за периода след излизането от спасителната програма.

"Потвърдено бе, че няма да има финансова дупка през 2018 и 2019 г.", каза още той.

Финансовите министри от еврозоната се очаква да обсъдят напредъка на Гърция през юни.

Ципрас, чийто мандат изтича следващата година, отново заяви, че Атина се очаква да увеличи социалните разходи през 2019 г. и да намали данъците през 2020 г., според договореностите с кредиторите.

Атина и нейните кредитори все още обсъждат мерки за облекчаване на дълга след кредитното споразумение, каза още той.

Гърция е на път да излезе от дългова криза, която тласна икономиката й към най-големия спад от десетилетия. Страната получи рекордната сума от 260 милиарда евро под формата на заеми от 2010 г.