Доход над 1 милион лена за 2017 г. досега са обявили 387 души, съобщиха за “24 часа” от приходната агенция. За 4 години техният брой се е удвоил - през 2013 г. те са били 147 души, а през 2015 г. те са били 259 души.

Сред официалните милионери също има разслоение, казват запознати. Фигурират такива, които обявяват доходи от 13 млн. лв., и други, които декларират малко над 1 милион лева. Прогнозата на данъчни инспектори е, че рекордът от 2015 г. през тази година може да бъде подобрен.

Като източници на доход най-печеливши се оказват мениджърските договори като приравнени на трудовите. Следващи в класацията са парите от прехвърляне на имущество и на трето място от стопанска дейност като едноличен търговец.

Експерти обясняват, че много често преди фирма да бъде затворена или препродадена собственикът продава имущество и активи. И докато компанията обявява нулева данъчна година, личният доход се увеличава рязко.

1834 души са декларирали, че са пазарували по интернет и така са похарчили над 80% от парите с цел да им бъдат върнати 100,92 хил. лв., което е 1% от техните доходи, обявени в декларациите.

39 201 родители са намалили облагаемите си доходи с отстъпката за деца и така при тях са останали 1,2 млн. лв.

2182 души са обявили, че са били дарители. 4718 млади семейства с доход над 1 млн. лв. са ползвали отстъпката за лихвите по ипотечен заем.

Според последните данни на БНБ има ръст и на милионерите с влог. В края на март броят им се е увеличил с 54 на годишна база и е достигнал 816 души.

Спрямо февруари централната банка е регистрирала леко намаление само на най-големите влогове - те са със 17 по-малко.

Още по-чувствително е годишното увеличение на депозитите за суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За една година са открити нови 137 сметки, които са за суми, надхвърлящи половин милион лева. Спестяванията на гражданите в български банки вече са достигнали над 48 млрд. лв.