Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора.

Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в България на банкови услуги.

Регулаторът е започнал анализа, след като от Инвестбанк, която бе избрана за купувача на ТБ “Виктория”, са поискали разрешение за придобиването.

Преди няколко месеца четири компании подадоха документи, но обвързващи оферти имаше само от Инвестбанк и Българо-американската кредитна банка.

От БНБ допуснаха и двете банки до финалната част на сделката, като купувач трябваше да бъде избран от фонда за гарантиране на влоговете, тъй като парите от продажбата на “Виктория” отиват в масата по несъстоятелност на КТБ.

След анализ на финансовите параметри в края на април за купувач бе избрана Инвестбанк.

От фонда за гарантиране на влоговете тогава съобщиха, че едновременно ще бъде направено прехвърлянето и получаването на договорената цена и депозита, който има банката към КТБ