Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране, е да се търси вариант за рециклиране на парите, допълни Дончев. Той участва в дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура".

Този програмен период за сектора министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков напомни, че са предвидени почти 1,6 млрд. лева. Тези инвестиции пряко ще минават през ВиК операторите. Те ще се инвестират освен в София, Смолян и в 14 консолидирани области, на чиято територия има само един ВиК оператор. Министърът на околната среда Нено Димов съобщи, че по оперативната програма, ресорна и за сектора, има 24 подписани договора на стойност почти 1 млрд. лева, като 17 от тях са свързани с изграждането на инфраструктура и те са на обща стойност 836 млн. лева. Вече са изпълнени три проекта за пречиствателни станции и сега тече изпълнението на 14 проекта на обща стойност 561 млн. лева. Има и пет "фазирани" проекта.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че заради невъзможността общината да кандидатства с проекти по Програмата за развитие на селските райони, край София има 34 села, които са " бели петна" по оперативните програми, като допълни, че има уверение от МРРБ, че се работи по подготовката на програма, която да компенсира тази невъзможност за инвестиции.

Фандъкова посочи, като сериозното предизвикателство пред общините факта, че за да се кандидатстват по оперативната програма, трябва да са приключили с отчуждителните процедури по проектите, което изисква много средства, чието осигуряване е от бюджетите на общините - т.е от данъците на всички. Столичният кмет съобщи, че в новото споразумение с концесионера "Софийска вода" е заложена възможност допълнително 1,5 млн. лева всяка година да се инвестират извън инвестиционната програма по задачи по преценка на Столичната община, като тази година ресурсът ще се насочи към изграждането на колектора в район "Лозенец" по улица " Филип Кутев".