Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов участва в официалното откриването на първата в България производствена база за производство на бронирани автомобили, която се намира в Самоков, съобщи пресцентърът на министерството.

Инвестицията на стойност от близо 5 млн. лв. е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. Първите български автомобили вече са произведени и бяха представени на откриването.

Заместник-министър Борисов е подчертал, че се отчита тенденция на повишаване на инвестициите в производството. Той е посочил, че Министерството работи за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции, като през последната година ускорено се развива машиностроенето и автомобилостроенето, за което свидетелства и днешната инвестиция, която е част от реализирания ръст от 7.2 на сто на инвестициите в страната през първото тримесечие на 2018г.

По думите му реализирането на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места.