Първите три са готови, целта е да доставят за армията

Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват, че това е кортежът на принц от Обединените арабски емирства. Рекламният клип завършва с описание на техническите характеристики на шевролета. Съоръжението на покрива му е всъщност заглушител за радиосигнали - задължително пособие при осигуряване на охраната на особено важни персони.

Клипът е на канадската компания International Armored Group (IAG) и бе прожектиран заедно с други клипове на посетителите на

завод “Самел

90” в Самоков

Но на няколко метра от екрана на тв приемника всеки можеше да види на живо и дори да се качи на двата шевролета - заглушители. Те са оборудвани в Самоков, а “Самел 90” е един от четирите световни производителя на такива заглушители. Ходовата част обаче е осигурена от канадската фирма.

Собственик на IAG е българинът Антон Стефов, който е напуснал страната преди 28 години и създал фирма за военни превозни средства, разполагаща в момента с производствени бази на 7 места по света. От няколко месеца Стефов е в България и работи по създаването на джойнт-венчър със самоковската фирма. Името на смесената фирма е “Самарм” и във вторник тя бе открита официално от зам.-министрите на икономиката и на отбраната Лъчезар Борисов и Анатолий Величков, изпълнителния директор на “Самел 90” Петър Георгиев и Антон Стефов.

Инвестицията засега е 5 млн. лв., като първите три превозни средства вече са изработени и ще бъдат показани на предстоящото изложение на военна техника “Хемус”. Производството на следващите ще зависи от поръчките, които смесеното предприятие ще получи, каза при откриването Антон Стефов.

Джойнтвенчърът става възможен заради новите изисквания на военното министерство в предстоящите търгове за придобиване на бронирани машини за сухопътните войски, каза пред “24 часа” Антон Стефов. Става въпрос за изискването лицензите за производството и за поддръжката на машините да са собственост на регистрирани у нас фирми, както и поддръжката на техниката да се прави в България. По думите на зам.-министър Анатолий Величков ако това не е така, за българските фирми ще останат

само трохи от

многомилионните

поръчки

През първото тримесечие на 2018 г. има 7,2% ръст на инвестициите в страната и завода, който откриваме днес, допринася за този ръст, каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

В момента самоковското предприятие “Самел 90” произвежда основно заглушители, като 90% от продукцията се изнася, заяви при откриването на новото производство изпълнителният директор и председател на съвета на директорите Петър Георгиев. Според него ценното в съдружието с българо-канадеца е ноу-хауто, което се състои в това превозните средства да се оборудват според изискванията на НАТО. Според Георгиев само ноу-хауто на проекта е на стойност около 50 млн. лв. Освен това при продажба на сглобените тук машини може да се използват и търговските канали на IAG, тъй като създадената преди 20 години канадска фирма има впечатляващ списък от клиенти, сред които полициите на много градове в Персийския залив, американската армия и редица международни компании.

Антон Стефов, собственик на IAG:

Машините издържат на всякакъв куршум и на взрив 6 кг под която и да е част

- Господин Стефов, какво представлява ноу-хауто на това производство, което общата фирма “Самарм” дължи на вас?

- Това е специфичният начин, по който се произвеждат тези военни машини. Какви характеристики са заложени, как работят като обща система, какво се получава при евентуален взрив или балистична атака. Тези неща не могат да бъдат научени от учебници или инструкции, знанията се получават в процес на работа и с много труд и тестови изпитания.

- Какъв тип машини възнамерявате да произвеждате в общия завод “Самарм”?

- Това, което виждате в деня на откриването, са превозни средства 4 по 4. Ще произвеждаме и военни машини със задвижване 6 по 6 и 8 по 8 от най-различни типове в зависимост от екипировката им. Зависи от кого точно се ползват - полиция, армия, за какви мисии. Машините са бронирани по принцип, но тук им се поставят допълнителни керамични плочи, което увеличава тяхната защита. В момента тя отговаря на военния стандарт СТАНЕК 2, но ще произвеждаме и машини с клас СТАНЕК 3 и СТАНЕК 4, които са в състояние да осигурят защита от всякакъв куршум и взрив до 6 килограма, поставен под всяка точка на машината.

- Виждам, че на ходовата част пише “Тойота” и “Форд”, а има и джипове “Шевролет”. Къде всъщност се произвежда ходовата част?

- Точно така, основните части са заимствани от тези фирми, но има много неща, които са направени в моята фирма и именно те са ноу-хауто. Това не е просто взета кола “Форд”, да я боядисаш и да я превърнеш във военна. Тойотата, която виждате, е дошла от завода на фирмата тежка 2 тона, а тази, която виждате тук, е 6 тона и половина. Това са 4 тона отгоре - всичко това е инженеринг и промени, които се правят по нея.

- Сред клиентите ви виждам полициите на много градове в Азия, Африка и Европа, Обединените нации също. Къде са произвеждани машините, които сте им продали?

- Фирмата ми е канадска, но имам производства в 7 държави, включително в страни от Персийския залив. Продаваме машините в 64 държави по света. Месечно произвеждаме около 150 машини, но зависи от поръчките.

- Защо избрахте точно самоковския завод “Самел 90”?

- Първото, което търсех, е да е завод с опит. “Самел 90” е създаден преди 54 години, а това подсказва голям опит и че има ръководство, добър продукт и хора, които искат да постигнат нещо. Това беше основният критерий. Но аз съм се срещал с ръководството на фирмата и съм виждал това, което произвеждат, по международни оръжейни изложения и вярвам в тях. Нищо не е случайно, правили сме бизнес проучване.

- В какво съотношение са дяловете на двете фирми?

- Моята фирма International Armed Group има 50% от “Самарм”, а “Самел 90” също имат 50%. Седалището на фирмата ще е тук, в Самоков. Производството - също.

Възнамеряваме да произвеждаме тук машини от този тип, но зависи от договорите, които ще подпишем, било за Българската армия, било за други армии от НАТО.

Антон Стефов, Петър Георгиев, Анатолий Величков и Лъчезар Борисов (цивилните отляво надясно) по време на откриването.
Антон Стефов, Петър Георгиев, Анатолий Величков и Лъчезар Борисов (цивилните отляво надясно) по време на откриването.
Превозните средства ще отговарят на  най-високите стандарти на НАТО
Превозните средства ще отговарят на най-високите стандарти на НАТО
Машините издържат на всякакъв куршум  и на взрив 6 кг под която и да е част
Машините издържат на всякакъв куршум и на взрив 6 кг под която и да е част