Сто и седемнадесет цели включва изготвената от правителството в Атина цялостна програма за развитие на Гърция през следващите години, когато страната ще се оттегли от спасителните програми /това се очаква да стане през август/, което означава, че тя вече няма да разчита на външно финансиране, съобщава в. "Нафтемборики".

Програмата е озаглавена "Стратегия за развитие на Гърция" и съдържа главните приоритети, които правителството ще следва в своята бюджетна и данъчна политика.

"Единният данък (ЕНФИА) обаче остава, орязването на пенсиите от догодина продължава, това предвижда въпросната програма", алармира от челната си страница в. "Прото тема", предаде БТА. 

Документът е от 106 страници и е адресиран към инвеститорите на Гърция. В него е потърсен баланс между исканията на кредиторите, очакванията на пазарите и на гръцкото общество.

От една страна Атина се надява да намери нови източници на финансиране - да привлече инвестиции и от капиталовите пазари, но от друга се прави опит да се даде знак на обществото, че най-лошото от кризата вече е минало.

Целта е на инвеститорите да бъде гарантирано, че няма да има изненади, след като Гърция се оттегли от спасителните програми.

В. "Катимерини" цитира Дора Бакояни, бивш външен министър от главната опозиционна партия Нова демокрация, която е убедена, че правителството няма да може да изпълни заложените в програмата цели. Консерваторите твърдят, че Гърция се управлява от несериозни хора.

В. "Димократия" алармира по този повод за задаващи се нови "скрити намаления на пенсиите".

В. "Етнос" също предупреждава за готвен от кабинета "огън по джобовете на гърците".

Изданието "Ефимерида тон синдактон" оценява като "опасна поляризация" ситуацията в страната, а в. "Та неа" пише за очертаващ се "италиански кошмар" за Гърция.