Вторият стълб на пенсионната система предизвиква търкания в управляващата коалиция, пише днес румънският в. "Ромъния либера". Отчаяните маневри с цел да се сложи ръка на втория стълб на пенсиите създават разногласия между Социалдемократическата партия (СДП) и по-малкия й коалиционен партньор - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), коментира изданието.

По-рано тази седмица медиите цитираха проектозакон, който предвижда спиране от 1 юли до 31 декември тази година на вноските по частните пенсионни схеми. Според проекта вноските от 3,75 процента от брутната заплата на седемте милиона осигуряващи се вече ще влизат в държавния бюджет. Общата сума, събрана до момента в този фонд, възлиза на 43 милиарда леи (около 18 милиарда лева), предава БТА.

Лидерът на СДП Ливиу Драгня заплаши със съдебен процес всеки, който твърди, че правителството иска на национализира втория стълб на пенсионната система, но потвърди, че се обмисля спиране на плащането на вноските по този стълб. От началото на годината те бяха намалени от 5,1 на 3,75 процента от брутната заплата.

Говорителят на АЛДЕ Варужан Восганян заяви вчера, че прехвърлянето на парите от втория стълб (частните пенсии) към първия стълб (държавните пенсии) би представлявало "нарушение на конституцията".

Бившият финансов министър подчерта, че румънските граждани са титуляри на сметките в частните пенсионни фондове и тези пари са тяхна изключителна собственост, следователно не могат да бъдат прехвърляни към първия стълб на пенсионната система по никакъв начин. "Това би било нарушаване на конституцията, би било злоупотреба", изтъкна Восганян.

Президентът Клаус Йоханис вчера също поиска обяснения от управляващите във връзка с плановете им за втория стълб на пенсионната система и попита правителството дали има пари за плащане на заплати и пенсии до края на годината, посочва в. "Гъндул".

В. "Адевърул" пише, че "Румъния копира модела на Унгария" по отношение на премахването на частните пенсии. Официално Унгария нито е национализирала, нито е премахнала втория стълб на частните пенсии. Но няколко добре пресметнати стъпки на премиера Виктор Орбан успяха да разрушат този стълб, като го направиха напълно неатрактивен за служителите. Румъния вече направи първите стъпки по начертания от Унгария път, коментира вестникът.

Изданията съобщават за вчерашното решение на Върховния касационен съд, който оправда на първа инстанция лидера на АЛДЕ и председател на Сената Калин Попеску Таричану по обвинения в даване на неверни показания. "Борбата срещу корупцията не може да бъде параван за политически борби", заяви Таричану след решението на съда, пише в. "Евениментул зилей". Той изтъкна още, че борбата, която е водил, е "борбата на една цяла страна да се освободи от белезниците на паралелната държава".