Турската парична единица - лирата, спадна до рекордно ниско ниво спрямо долара на фона на страхове от икономическа нестабилност в момент, когато страната се насрочва към предсрочни парламентарни и президентски избори следващия месец, съобщава Асошиейтед прес.

Лирата спадна до над 4,80 лири за един долар днес, което е с около 5 процента по-малко от вчерашната й стойност, предаде БТА.

Турската централна банка е под натиск да проведе извънредно заседание, за да повиши рязко лихвените проценти преди редовното заседание по паричната политика на 7 юни, но президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява за ниски лихви. По-високи лихви могат да подкрепят местната валута и да облекчат инфлацията, но също така може да възпрепятстват икономическия растеж като направят кредитирането по-скъпо.

Лирата загуби над 20 процента от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Същевременно водещата фондова борса в Турция - Истанбулската борса, заяви днес, че е конвертирала всичките си парични активи в турски лири, за да покаже доверие в икономиката на страната, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

"След внимателен анализ на турската икономика ние конвертирахме всички борсови активи в лири с изключение на сумите, необходими за нашите краткосрочни нужди, за да покажем доверие и подкрепа към турската лира", се посочва в съобщение на борсата.