Специалистите дадоха висока оценка на най-новите Face-to-Face, New Bloom и опитаха първи естественото пенливо вино на избата, направено по класическия бутилков метод

Българското винопроизводство се развива в унисон със съвременните световни тенденции. Това беше общото заключение на световните винени експерти, посетили страната ни през месец май.

Те първи опитаха най-новите попълнения в портфолиото на една от модерните родни изби New Bloom Winery. Сред винените специалисти бяха двама Master of wine, един Master of Sommelier и членове на журито на големи международни конкурси, винени журналисти и търговци.

Дегустацията на вината води главният енолог на избата Владимир Влъчков. В нея се включиха Константинос Лазаракис, Master of wine от Гърция, граф Джон Умберто Салви, английски Master of Wine, както и Иса Бал, Master of Sommelier и носител на титлата “Най-добър сомелиер на Европа”.

На ексклузивната вечеря избата от град Съединение представи модерния прочит на класическите и познати сортове като Совиньон Блан, Шардоне, Каберне Совиньон заедно с нестандартни и малко известни винени разновидности като Регент. Експертите опитаха новите вина в серията Face-to Face (F2F) – едносортов Совиньон Блан 2017, розе F2F от Каберне Совиньон и Марселан, както и елегантно Шардоне, реколта 2016, в същата серия, отлежало в дъбови бъчви.

Те дегустираха също златния медалист от Mundus Vini - New Bloom от сорта Регент. Интересен факт е, че New Bloom Winery са първите и единствени засега у нас, които работят с този сорт, както и с друг интересен немски представител Дорнфелдер.

За първи път от

избата показаха

естествено

пенливо вино, направено по традиционен метод. Именно така се произвеждат толкова ценените от познавачите шампански вина във Франция. За направата му в New Bloom Winery използват 100% Шардоне, реколтата е 2015.

“За нас

най-водещото

нещо е вкусът

на виното

Целта ни винаги е била да правим вкусни вина, с добра хармония, баланс и елегантност”, сподели Владимир Влъчков по време на представянето.

Избата разполага с близо 6000 дка собствени лозя в Тракийската низина. Лозовите масиви на New Bloom са на над 10 години, като засаждането на различните сортове е започнало през 2005 година.

“Лице-в-лице” с

новите тенденции

Световните експерти опитаха и двете нови “лица” на избата, включени в серията Face-to-Face (F2F - лице-в-лице), които от началото на годината обраха редица международни отличия. Бялото вино от Совиньон Блан тази година спечели сребърен медал Mundus Vini и сребро от Vinalies Internationales. Розето под същата марка от сортовете Каберне Совиньон и Марселан пък бе наградено със Златен ритон на Винария 2018 и също има сребърен медал от Mundus Vini 2018.

Стилът на розето F2F е в светлината на класиката в жанра - нежен розов нюанс, елегантен вкус и екзотичен дъх, специално за познавачите и ценителите на hаut de gamme (високото качество), оцениха го винените специалисти.

При F2F Шардоне избата демонстрира елегантното използване на дъбови бъчви, без дъбът да приватизира изцяло сортовия характер на виното. Точно в тази посока са и световните винени тенденции. Отлежаването в дъбови нови и по-стари бъчви е между 6 и 8 месеца. Международните специалисти по виното се интересуваха колко дълъг е животът на едно такова Шардоне от България. “Всичко зависи от стреса, който е понесло гроздето – т.e. дали е било много топло времето, или са валели много дъждове. Замерванията ни и усилията, които положихме още на лозето, ни дават основание да вярваме, че сме създали продукт с дълъг живот”, отговори главният енолог на New Bloom Winery. Новите вина Face-to-Face отразяват и различната линия, която следва винарната в последните години - да прави вина с подчертаване на плодовия характер, съзвучен с барикова зрялост.

Регентът

на Тракия

Дегустацията продължи с опитване на виното от едноименната серия New Bloom от сорта Регент. За първи път избата лансира на пазара продукт, изцяло от този немски сорт - досега го ползваше в различни купажи. Резултатът е наистина впечатляващ. Още от пръв поглед виното грабва с богат тъмнорубинен цвят. На нос може да се усети аромат на тъмни плодове с нюанси на арония, черна череша, касис и синя слива. А вкусът е с отлична хармония на плод и бариков финес, сатенена мекота и апетитен финал. Това вино представя силата на Тракийската низина да отключва неочакван потенциал в дори малко известни немски сортове, селектирани за по-хладния германски климат като Регент. Сред специалните гости на дегустацията бе граф Джон Умберто Салви, английски Master of Wine с над 40 години опит в оценяването и дегустацията на вина.

Сред специалните гости на дегустацията бе граф Джон Умберто Салви, английски Master of Wine с над 40 години опит в оценяването и дегустацията на вина.

Другият интересен немски сорт, с който работи New Bloom Winery, е Дорнфелдер. Тези сортове са селектирани така, че червеното грозде да узрее в по-студения климат и да натрупа багрилна материя. Те са много интересни като аромати и вкус, малко по-различни от класическите Каберне Совиньон и Каберне Фран, и могат да се сравнят с Пино Ноар като аромат и мекота, а като обагреност - със Сира. От избата споделиха още, че дори техни партньори от Германия остават силно впечатлени от постигнатите резултати с Регент и Дорнфелдер в условията на Тракия. В края на вечерята New Bloom Winery представи ексклузивно първото си естествено пенливо вино, Шардоне, 2015.

То е направено по т.нар. традиционен метод, по който работят най-добрите френски изби. Той е най-сложният, най-трудоемък и изискващ най-много време процес. Очаква се избата да пусне на пазара пенливото вино до края на годината.

Българското винарство се развива в правилната посока. Ако усилията ви да представяте модерен прочит на класически френски сортове, да експериментирате с нетрадиционни такива, да прилагате най-модерните практики без компромиси продължат, все повече хора ще говорят за България като висококачествен винопроизводител - около това мнение категорично се обединиха винените специалисти.