За новата централа няма да са нужни договор за тока и държавни гаранции

“Относно АЕЦ “Белене” какви ли не теории чух. В момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени реактори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителствено заседание по повод решението да се поиска парламентът да размрази проекта за втора ядрена централа.

Борисов уточнява, че изграждането ще стане без договор за изкупуване на тока и без държавни гаранции.

“Трябва ли да стоим, за да се харесаме политически на едни или други и за милиарди оборудване да го унищожим? Отнасяме се единствено със загриженост за това, което българският данъкоплатец е платил вече. Ако ще пращаме реакторите в музей, значи трябва да направим специален, където да ги закараме. Това ще е най-скъпият музей за над 3,5 млрд. лв.”, казва още премиерът.

И допълва, че към изграждането на “Белене” има интерес от доста държави. “Само че за да пратя Томислав Дончев или Теменужка Петкова да водят преговори, те първо трябва да имат съответния мандат. Не мога да разбера каква е тази истерия. Ако не водим преговори, няма ли да има обратната истерия”, казва Борисов.

Премиерът допълва, че продажбата на оборудването за “Белене” може да стане само с разрешение на производителя. Единственият кандидат за реакторите бил Иран, но с излизането на САЩ от ядреното споразумение и това вече не било възможно. Освен това предлаганата цена била малка - 100 млн. долара.

Борисов казва още, че след 15 г. ще има натиск да се затворят реакторите в АЕЦ “Козлодуй” и тогава може да се наложи на България да внася ток.

Премиерът коментира и протестите за АЕЦ “Белене”. “Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен”, учуди се Борисов.

Всички парламентарни групи са склонни да свалят мораториума върху изграждането на централата, установи репортерска проверка.