ЕЦБ смята, че още не сме готови за еврозоната 

Брюксел обяви допълнително изискване за влизане в еврозоната - членство в банковия съюз. Това съобщи зам.- председателят на ЕК Валдис Домбровскис малко след като ЕЦБ пусна доклада си за конвергенцията на държавите кандидатки.

Той се мотивира с поуките от кризата, които изисквали строг надзор над финансовия сектор. Домбровскис заяви, че ЕК приветства желанието ни за членство, обеща финансова помощ за това, но подчерта, че следващите стъпки трябва да ни посочи ЕЦБ.

Още преди изявлението от Брюксел в публични изказвания финансовият министър Владислав Горанов заяви, че сме “готови в деня след евентуално одобрение на присъединяването на лева към валутния механизъм да кандидатстваме и в банковия съюз”

На финансов форум в София подуправителят на БНБ Калин Христов изложи подробно причините България да се отнася силно резервирано към подобни “неустоими предложения”.

България и още шест държави - кандидатки за еврозоната, не покриват всички критерии за еврозоната. Това е записано в доклада на ЕЦБ. Освен за нас оценки има за Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

България покрива 5 от 7-те критерия за членство, пише в доклада. Инфлацията ни е под средната за ЕС, бюджетният ни дефицит - под изискваните 3%, коефициентът на дълга не надвишава 60% от БВП, а дългосрочните лихвени проценти са под изискваните 3,2%.

България и Хърватия са двете държави, в които националната валута е стабилна, е записано в доклада. Тъй като обаче не сме в чакалнята пред еврозоната, ЕЦБ смята, че не сме покрили този критерий.

Документът отбелязва напредъка ни в макроикономическата стабилност, но посочва, че няма гаранции за натрупване на дисбаланси.

ЕЦБ има опасения за институционалната, финансовата и персоналната независимост на БНБ и на нейния гуверньор, е записано в доклада. Проблем остава и законовата рамка за контрол над финансовите институции и тяхното преструктуриране.