Общо 3,2 милиона евро ще бъдат вложени в основния ремонт на участък от 12 километра от второстепенния път II-11 край Козлодуй, съобщиха от областната администрация във Враца.

Областният управител на Враца Малина Николова, изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров и кметът на община Козлодуй Маринела Николова са дали в сряда официално началото на ремонтните дейности, се уточнява в съобщението. Средствата за ремонта са от Международния фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие, предава БТА.

Основният ремонт на участъка е част от дейностите за осигуряване на достъп до Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци "Радиана", което вече се изгражда. Дейностите по пътя предвиждат повдигане на нивото на многобройните места с пропадания на пътната настилка. За тях ще бъде използвана съвременна технология на студено рециклиране. Крайната цел е да се възстановят и подобрят качествата на пътната настилка и нейната носимоспособност, се посочва в съобщението.

Път II-11 е единственият републикански път, свързващ населените места от Видин до Никопол, като преминава през четири области. Той е част от предвидените маршрути за евакуация на населението от зоната за неотложни защитни мерки около АЕЦ "Козлодуй", допълват от областната администрация.