Румънското правителство ще запази политиката си на намаляване на данъците и увеличаване на минималната заплата и държавните пенсии до 2020 г. в опит да подобри стандарта на живот, заяви в интервю за Ройтерс лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

"Нуждата от фискално облекчаване както за частния сектор, така и за служителите беше остра. И ще продължим, ще намалим както броя на данъците, така и стойността им", посочи лидерът на социалдемократите, цитиран от БТА.

Той добави, че страната ще потърси инвестиции, за да генерира бюджетни приходи, и ще се опита да продаде акции от редица държани компании на борсата в Букурещ през следващите две години.

По-рано правителството намали данъка върху доходите и вноските за социално осигуряване, които прехвърли изключително върху служителя.

"Не можем да чакаме години, за да направим промените, с които сме се ангажирали в нашата управленска програма", посочи лидерът на социалдемократите.

Брюксел очаква Румъния да има дефицит от 3,4 процента от брутния вътрешен продукт тази година, освен ако не предприеме нови стъпки за ограничаване на разходите. Драгня обаче увери, че правителство ще спази целта си за дефицита през 2018 г. без допълнителни мерки и че страната ще постигне растеж от 5,5 процента.

Драгня заяви също така, че правителството може да направи незадължително участието в частна пенсионна схема. В момента то е задължително за служителите под 35 години.

Той посочи, че до 2020 г. вноските за социално осигуряване ще бъдат намалени допълнително до под 36 процента от 37,25 процента в момента. Планира се ДДС да се намали с още един процентен пункт до 18 процента.

Драгня посочи също, че правителството възнамерява да намали данък печалба от 16 на 10 процента за компаниите с оборот над 1 милион евро през 2020 г. Ще бъдат намалени и данъците върху имотите.

Той добави, че минималната работна заплата трябва да достигне най-малко 300 евро до 2020 г., а минималната пенсия ще нарасне до около 200 евро.

"Говорим за увеличения на пенсиите и заплатите до нива, които може да се сторят смешни на Запад", отбеляза лидерът на социалдемократите, като добави: "Имаше твърде много години на икономии".

Драгня каза също, че правителството планира да увеличи приходите чрез инвестиции, насърчаване на схеми за помощи, усвояване на еврофонодве и публично-частни партньорства за инфраструктурата.

"От 2019-2020 г. голяма част от държавните компании ще бъдат листвани на борсата", добави той.