Правят демонстрацията на зона с препятствия

Пръскачки със сензори ще демонстрират на първото издание на фермерското изложение “Международни дни на полето България 2018”.

“На 8-9 декара площ, засети със слънчоглед, ще бъде създаден маршрут, по който ще се движи самоходна пръскачка”, обясни изпълнителният директор на “DLG България” Йордан Йорданов. Дружеството е сред организаторите на изложението заедно с Германско земеделско общество DLG International.

Изложението

е новаторска

платформа

и място за среща на фермерите, консултантите, производителите и дистрибуторите на семена, торове, продукти за растителна защита и машини. Ще бъдат представени съвременните сортове растения, новите производствени средства, подобрените методи на култивиране, демонстрирането на селскостопанска техника на живо, както и най-новите открития в научните изследвания.

Според Йордан Йорданов освен интересни помощници за фермерите на полето ще има и много полезни приспособления и машини.

Пръскачката например ще помага, когато има неравности в полето. Те държат щангата хоризонтално спрямо него, а разстоянието от нея до растението е симетрично в двата ѝ края.

В секция с препятствия, поставящи изключителни изисквания за стабилност и равновесие на рамото, ще трябва да се покажат свойствата на окачването и поглъщането на ударите на рамото и на шасито на пръскачките.

Това било важно, за да може разпръскването на разтвора да става равномерно, филмът от всяка дюза да не се променя.

“Фермерите много държат на подобно приспособление, защото независимо от неравностите ефективността на разтвора и действието му се запазват”, казва Йорданов. Посетители се очаква да привлече и

зоната с т.нар.

живи култури

Това са опитни полета с обособени специални парцели, в които вече са засети пшеница, ечемик, рапица, грах, а преди дни започна сеитбата на нахут, пролетен грах, царевица и слънчоглед.

Всяка фирма е направила парцела спрямо това какво иска да демонстрира. Имало такива с 30 сорта на 30 различни парцела например. Фермерите могат да посетят да се поинтересуват от подробности за грижите, който изискват. Отделно ще може да се правят презентации и дискусии, на които да се разясняват тънкостите в културите и отглеждането им.

Йорданов дава пример с една от грешките, които се допускат - стъпкването на почвите. То затруднява развитието на дадената култура, кореновата система не се развива достатъчно добре, а оттам следващите етапи и крайният резултат също не са задоволителни.

Искаме да покажем на фермерите да не забравят доброто старо правило -

когато е мокра

почвата, да не

влизат с

тежки машини,

обяснява експертът. Организаторите предлагат широка гама от полеви услуги (редова сеитба, торене, растителна обработка, сеитба и грижи за пътеките в рамките на щандовете в опитното поле и др.) срещу заплащане. Услугите ще бъдат таксувани по часови ставки (цени при поискване).

Дните на полето ще бъдат разделени на пет сектора.

Кампус “Зоната” е необорудвано пространство с трева. В него минималната площ на помещенията е 12 кв.м, а максималната площ е 40 кв. Там ще е срещата с различни компании за торове, препарати или други компании, свързани със земеделието.

Зоната за статични машини е предназначена за построяване на щандове и изложение на машини. Най-малко една машина трябва да бъде изложена до щанда, като в тази зона няма да се допуска демонстрация. За тази цел организаторите предлагат места за индивидуална или коментирана демонстрация на машини. Именно там ще бъдат демонстрирани функциите и работата им.

Едно от предимствата на “Международните дни на полето България 2018” е демонстрацията на земеделска техника пред очите на посетителите. Това ще става на поле, дълго 100 на 20 метра, обособено специално за тази цел.

В Румъния изложението се прави от 20 години, в Турция - от 10. Вероятно традицията ще се запази и в България.

“Този тип изложения целят да съберат професионалните земеделци, които се интересуват от такива тънкости, технологии и искат да ги използват за работата на полето”, казва Йорданов.