Българските разпоредби са по-строги от европейските, твърдят от министерството на Владислав Горанов

Измененията на българското законодателство, които да дадат допълнителна правна сигурност на ЕЦБ, може да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната. Това е записано в официалното становище на българското финансово министерство, което ведомството разпространи във връзка с новия конвергентен доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) от сряда.

Позицията на екпертите на финансовия министър Владислав Горанов е, че българските закони са по-консервативни от европейските изисквания по отношение на освобождаването от длъжност на членове на управителния съвет на националната банка.

В конвергентния доклад на ЕЦБ е отбелязано като негативно това, че Законът за противодействие на корупцията дава възможност член на управителния съвет на БНБ да бъде освобождаван от длъжност. Освен това няма изричен законов текст, който да дава възможност централен банкер да обжалва пред съд акта за своето освобождаване, са посочили от ЕЦБ.

От българското МФ посочват, че общите разпоредби на националното ни право обаче дават възможност на банкерите да обжалват актовете за преждевременното им освобождаване от длъжност.

Едно от нещата, които ще трябва да се коригират в законодателството ни, е свързано с финансирането от страна на БНБ на правителството и други държавни органи. Според ЕЦБ тази забрана трябва да се разшири, като изрично включи и забрана да се финансират публични институции и органи на ЕС, както и на други страни членки. В становището на МФ се казва, че и сега забраната за финансиране включва и институциите на ЕС, макар това да не е изрично посочено в закона.

Законодателните промени, които България би трябвало да предприеме, може да са само в Закона за БНБ, заяви Борис Петров, финансист, бивш член на Комитета за финансова стабилност на Европейската централна банка (ЕЦБ) по телевизия “Блумбърг”.