Сериозен глад за кадри изпитват фирмите във Велико Търново, съобщиха от Бюрото по труда. В момента заявените позиции само за болярския град са 546. Те са повече с 250 от предходния месец.

На територията на Велико Търново е регистрирана рекордно ниска безработица - едва 3,2% за последния месец, информира шефът Обрешко Нечев. Даже в районите на Елена и Златарица, които също са в неговата юрисдикция, спадът е значителен и в момента е съответно - 11,2 и 24 на сто, а допреди няколко години доближаваше 50%. Рекорден брой са и незаетите работни места, за които местните фирми търсят хора, но така и не могат да намерят. В Елена търсят 40 човека за работа в различни професии, а в Златарица - 10. Преобладават потребностите предимно за работнически професии, а най-голям глад за кадри има в сферата на производството и услугите, както и в строителството.

За месец в бюрата по труда по места са постъпили едва 226 човека, което също е своеобразен рекорд.

Така работодателите са били принудени да завишат почти двойно възнагражденията във всички основни сфери, отчитат експертите. От дирекция „Бюро по труда“ коментират, че доста фирми заплащат и допълнителни финансови стимули извън уговореното в трудовия договор. Доскоро продавачите и ангажираните в сферата на услугите бяха сред най-зле платените кадри, но масово търговски и хотелски вериги вече дават над 1000 лв. възнаграждения.