Министерството на земеделието готви нови правила. Приемат изисквания

като мярка срещу двойния стандарт

Въвеждането на задължителни стандарти за основните храни подготвя земеделското министерство, научи “24 часа”. Информацията бе потвърдена от високопоставени източници във ведомството и от производители.

Новите норми ще определят със сигурност минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренвиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо. Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималната съдържание на месо ще е по-висока - вероятно поне 70-80%.

За млечните производения пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко.

 Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа. Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Поради това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт “Стара планина”, в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също не е задължителен.

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.