КЕВР пусна проект за цени

Парното и топлата вода в София да поскъпнат от 1 юли с 1,44% до 79,98 лв. за мвтч без ДДС. Това предлагат експертите на КЕВР в доклад за цените на всички топлофикации.

В него се предвижда в Пловдив парното да поевтинее с над 4 на сто, в Плевен да поскъпне с 6,12, а н Бургас - с 9%.

Минимални увеличения на цената на топлинната енергия се предвиждат за Варна и Враца - под един процент, а за топлофикацията във Велико Търново - поевтиняване с 0,29%.

За Разград поскъпването е с 1,35 на сто, а за Русе с 3,33%. В Перник, Сливен и Габрово топлинната енергия ще поскъпне съответно с 4,16, 2,77 и с 0,1%.

Такива биха били цените, ако цената на газа замръзне, тоест остане на сегашното ниво. Само че и председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че исканото от “Булгаргаз” увеличение на синьото гориво с 16% от 1 юли има основание.

Още на 15 май “24 часа” написа, че с около 10% ще поскъпне топлинната енергия за София, ако комисията одобри цена на природния газ с 15,69% по-висока от сегашната.

Изчисленията са правени, при положение че делът на природния газ в разходите на топлофикациите, а оттам и в цената на топлинната енергия е към 68%. Когато цената на синьото гориво вървеше надолу, то и делът му в разходите на топлофикациите намаляваше.

На 11 май газовата компания обяви прогноза за цена на синьото гориво от 1 юли 418,59 лв. за 1000 куб. м, при 361,82 лв. за настоящото тримесечие. Сегашната цена е по-ниска от тази, на която “Газпром” продава газа.

И тъй като “Булгаргаз” ще внесе заявление за цена на природния газ на 8 юни, а в прогнозните изчисления на газовата компания могат да настъпят промени, КЕВР публикува доклад за цените на топлинната енергия, без да калкулира в тях поскъпването на газа.

Така че всъщност увеличението на цената на парното и на топлата вода ще е доста по-високо от сега обявеното. Причината комисията да публикува такъв доклад е, че трябва да спазва законови срокове. 

Токът за бита

с увеличение

от 1,7 до 2,6%

Токът за бита да поскъпне средно с 1,89% от , юли е предложението на експертите на КЕВР. За клиентите на ЧЕЗ в Западна България увеличението ще бъде с 1,7 на сто, за тези на ЕВН в Югоизточна България - 1,81, а за битовите потребители на “Енерго-Про” в Североизточна България - 2,6%. “24 часа” с помощта на експерти прогнозира, че увеличението ще е 2-3%.

Цената “Задължения към обществото”, която плащат и домакинствата, и бизнесът, ще бъде намалена. От 1 юли тя ще е 36,01 лв. за мвтч, сега е 37,25 лв.

За първи път КЕВР определя и прогнозна пазарна цена за базов ток на ВЕИ-та и когенерации. За соларните централи тя е 78,98 лв. за мвтч, за вятърните - 67,06 лв., за вецовете - 68,99 лв. за мвтч, а за топлофикациите и заводските централи - 70,65 лв. Тези производители имат преференциални цени и премията над прогнозната пазарна цена ще им се плаща, след като продадат тока си на борсата.