След 2020 година 90 процента от работните места ще изискват цифрови умения. Това коментира днес във Варна европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите, съобщи БТА. Тя допълни, че в ЕС днес много малко хора имат цифрови умения, а все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения.

Цифровизацията е част от всекидневието ни и тя променя абсолютно всичко, каза още Габриел. Според нея, цифровизацията носи много ползи в чисто икономически план, защото става въпрос за развиване и на електронна търговия. Самата цифровизация има и своята тъмна страна, тя носи много риск от още повече социално изключване, затова мой първи приоритет са цифровите умения, коментира еврокомисарят.

Според нея, темата за киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото това не са само лични данни, а всичко, което е критична инфраструктура. По тази причина е много важно ЕС максимално бързо да финализира тази тема, защото предлагаме нова, силна кибер агенция - ENISA, с повече финансов и човешки ресурс, обясни Мария Габриел. По думите й за първи път се предлага и механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака. Габриел посочи, че се предлага и създаването на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира в човешката експертиза.

Еврокомисарят каза, че над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. По думите й България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини. Тя обясни, че при първата покана за 1000 ваучера в рамките на секунди са получени 5000 регистрации. Много бързо ще продължим към следващата стъпка - да уведомим първите 1000 общини и съответно да помислим на фона на това голямо искане какво още може да се направи, за да удовлетворим желанието на общини да се включат, обобщи Габриел.