Реформите в Китай и отварянето на страната дават не само добри резултати, но и предоставят ценен опит на света, твърдят участниците в среща в гр. Шънджън, съобщава bulgarian.cri.cn

Срещата с мото „Реформата и отварянето – ключ към съдбата на съвременен Китай" се проведе в южния китайски град в неделя. В нея се включиха над 500 представители на повече от 200 политически партии от над 100 държави.

Тази година се навършват 40 години от реформите и отварянето на Китай, а специалната икономическа зона Шъндъжн е едно от забележителните постижения на страната, заяви Ли Си, секретар на комитета на Китайската комунистическа партия (ККП) в провинция Гуандун, където се намира гр. Шънджън.

Заместник-председателят на Сената на Боливия Линет Гузман каза, че китайските реформи и отваряне предоставят огромни възможности за другите страни по света. Тя е уверена, че китайското правителство ще постигне целта си да се справи с бедността до 2020 г., а Боливия има желание да приложи опита на Китай в тази сфера.

Председателят на партията Републиканско предложение в аржентинската провинция Ентре Риос, Густаво Рене Хайн, каза, че е впечатлен от бързото развитието на Китай, което привлича все по-голямо внимание в света като в същото време отварянето прави постиженията видими за другите държави и им предоставя ценен опит.

„Постиженията на Китай през последните 40 години благодарение на реформите и отварянето са наистина забележителни и те дават отговор на много въпроси.", каза Сергей Железняк, заместник-секретар на Генералния съвет на партията Обединена Русия.