При всички модели за финансиране на ядрени обекти има едно общо нещо -това е нуждата от гаранции от страна на правителствата, за да бъде защитен рискът на външтия инвеститор. Това заяви Сие Дзядзие, президент и директор на CZEC, международната компания, която е 100% собственост на  Китайската национална ядрена корпорация, която е кандидат да инвеститор в АЕЦ "Белене". Това стана по време на ядрена конференция, организирана от "Булатом" във Варна. 

Тези гаранции са различни за различните държави, има много модели,но всяка държава е със собствената си характеристика, каза Дзядзие. Така че трябва да чуем какво ще предложи правителството на България. 

При презентацията си той заяви, че оборудването вече е на място,има площадка, има технически проект, има "Росатом", китайците идват,така че нека да го направим.Това изречение бе посрещнато с ръкопляскане от участниците. 

  По-късно журналисти го попитаха, възможна ли е смяна на руските реактори с китайски. Г-н Дзядзие заяви, че Китай е голям производител и това е въпрос на избор.„Китай е много силен в тази сфера, затова ние искаме да допринесем за електроенергийна сигурност на България“, посочи представителят на CNNC. Така че, това е една от опциите, но ние трябва да чуем какво е решението на правителството, допълни той.

Той каза още, че CNNC е била поканена и ще участва в бъдещ конкурс за стратегически инвеститор. На въпрос какво дялово участие би желала да придобие компанията Дзядзи посочи, че всичко е на много ранен етап. „Засега проучваме местните пазарни условия. Трябва да се проучват много широк кръг от теми - правните въпроси, пазара на електрическа енергия, търговските модели, по които ще се изгражда централата. Така че сега не мога да кажа колко ще инвестираме“, каза той.