Трябват обаче да изчакаме две неша - решението на Народното събрание и преговорите с българската стана, преди да решим, казва Вадим Титов, директор на регионалния център „Росатом Централна Европа"

Готови сме в най-кратко време да започнем преговори да сме стратегически инвеститор в АЕЦ"Белене". Това заяви Вадим Титов, директор на регионалния център  "Росатом Централна Европа"  пред журналисти по време на международния ядрен форум във Варна. Преди това обаче трябва да е ясно решението на Народното събрание.

"Росатом" смята, че трябва да се види  как точно ще бъде формулирано то, за да можем ние от своя страна да вземем решение как ще продължим. Ще бъде важно да разберем какви ще бъдат отношенията със стратегическия инвеститор, какво стои зад тях, какви условия българската страна смята за най-важни за нея. Това, което е абсолютно ясно, е, че в света няма атомни електроцентрали, които да са изцяло частни. Очевидно е, че участието на държавата в този проект е необходимо под една или друга форма. А тази форма може да бъде различна и при отделните проекти по света, тя не е еднаква", каза гой.

Титов поясни, че официално, писмено, към тях никой не се е обръщал, но това не е било и възможно заради спирането на проекта с решението от 2012 г.

Ако парламентът даде мандат на енергийното министерство за преговори с потенциални стратегически инвеститори за "АЕЦ Белене", "Росатом" е готова да води тези разговори, казва той.

Титов припомни и опита не само на "Росатом", но и на Русия с финансиране на ядрени проекти зад граница. В унгарската "Пакш 2" финансирането е с междудържавен заем, а централата е собственост на държавата.  По тази схема се финансират и атомни централи в Беларус, Бангладеш,Индия и Египет. 

"Росатом"е акционер с 33% във финландската  Fennovoima, проектът е интересен, тъй като частни инвеститори, които са големи потребители на еленергия, резервират мощност и ще изкупуват тока. В турската "Акую" "Росатом" е 100% собственик, но има договор с турското правителство  за изкупуване на тока. 

Има и четвърти вариант,той е когато възложителят си плаща, така работим в Китай, каза още Титов.

Попитан дали компанията има възможност да отдели пари, Титов заяви, че "Росатом"има милиарди евро чисти приходи на година. 

Сигурно ще е приятно да се гледа да състезание между "Росатом" и CNNC (Китайската национална ядрена корпорация, която от доста време е заявила интерес да инвестира в "Белене"),каза още руският ядрен шеф, но ще трябва да се изчакат две неща. Първото е решението на Народното събрание и второто са преговорите с българската страна,в които трябва да се изяснят страшно много детайли.  Без тях няма как да се формира позиция дали сме готови да участваме, поясни Титов. 

Фактът, че "Фраматом" и "Сименс" проявяват интерес, показва, че проектът е изключително привлекателен. Но за бъдещ алианс или консорциум с тях е рано на този етап да се говори, смята директорът от "Росатом". 

По време на конференцията Соломон Паси, бивш външен министър в кабинета на Симеон Сакскобугготски и президент на Атлантическия клуб заяви, че "Фраматом" и "Арева", които се изтеглят от Иран заради американските санкции, могат да бъдат привлечени като инвеститори у нас. 

Вадим Титов и Соломон Паси разговарят в кулоарите на конференцията.
Вадим Титов и Соломон Паси разговарят в кулоарите на конференцията.