Според Пламен Димитров евентуално отпадане на минималните осигурителни доходи минава само през заменяне на съществуващите модели с по-добри, а не с по-лоши. Президентът на КНСБ коментира пред журналисти изказването на социалния министър Бисер Петков, че е възможно да се постигне съгласие със социалните партньори за отпадането на минималните осигурителни доходи при по-добре регламентирано договаряне на секторно ниво.

Пламен Димитров потвърди, че на неформално ниво се водят разговори , за да се види какво е възможно да се случи, но все още официални предложения няма нито от страна на социалния министър, нито от страна на работодателите, затова не се и водят официални преговори.

КНСБ винаги се е борила да установим реално секторно договаряне на заплатите по основни категории персонал и по основни икономически дейности , припомни лидерът на синдиката. По думите на Пламен Димитров трябва да се види къде това е приемливо, за кои категории персонал, които в момента са част от минималния осигурителен доход в над 80-те икономически дейности.

"За мен единствено възможният вариант е евентуалното споразумение с работодателите и властта за минималната работна заплата да бъде обвързано с развитие на системата на договаряне на заплатите по икономически дейности и категории персонал в цялата икономика на страната - и в публичния, и в частния сектор", каза още Пламен Димитров.

Всяка година преговорите за минималните осигурителни доходи са през лятото и от две години работодателите ги бойкотират, като настояват за отпадането на минималните осигурителни доходи.