Синдиците на КТБ ще погасяват  заеми, взети от банката 

Още два имота, собственост на фирми, близки до банкера беглец Цветан Васиев, се продават от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на КТБ, научи “24 часа”.

На търг са пуснати Издателско-полиграфически комплекс “Родина” и “Родина тауър” - т.нар. административна сграда към бившата печатница.

Дружеството собственик има два заема към КТБ, които не са върнати. Единият е 34,3 милиона лева, като пъвоначално са дадени 24,7 млн. на 17 август 2012 г. за финансиране на закупуването на ИПК “Родина”.

При приватизацията на комплекса имаше условие до една година административната сграда да бъде ремонтирана или съборена.

Нито едно от двете не бе направено, поради което от Агенцията за приватизация наложиха санкция от 20 млн. лева - колкото бе и продажната цена.

Поради това сумата на кредита от КТБ е увеличена с 9,6 милиона лева, за да финансира част от наложената санкция.

Според доклада на международната разследваща фалита на КТБ компания “Аликс Партнърс” общите задължения, свързани с отпускани суми покрай ИПК “Родина” на различни компании бушони, са 132 млн. лева. Неиздължената главница по всички свързани заеми е 86 млн. лв. Всичко това е обезпечено с ипотека върху сградата на ИПК.

През 2016 г. синдиците на КТБ обявиха, че са завели дела за оспорване на 51 сделки, при които предприятия са придобити с пари от КТБ. Общо отпуснатите средства от банката са за над 1,1 млрд. лева.

Фирмите, срещу които са подадени искове, са свързвани с банкера беглец, като “Дунарит”, “Петрол”, “Техномаркет”, административният корпус на ИПК “Родина”. Те не са били пряко финансирани от затворената вече банка, но синдиците са установили, че с парите от банката са купувани и препродавани активи, но заемите не се върнати. Поради това сега са завели дела, с които искат или кредитът да бъде възстановен, или да бъде върнат закупеният актив.