Браншът разделен за проекта за нов закон

Днес автобусният бранш излиза на протест заради проектозакон за създаване на Българска автомобилна камара, която да замени ДАИ в издаването на лицензи и контрола. Това заявиха браншови организации по време на среща с транспортната комисия в сряда. Проектът е внесен от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”.

2000 автобуса ще преустановят работа днес за час и половина - от 14 до 15,30 ч. Това заяви председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова.

Притесненията на превозвачите са, че се въвежда задължение да членуват в камарата. За оттегляне на законопроекта се обявиха от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата.

В защита на законопроекта се обявиха от Съюза на международните превозвачи (СМП). Изпълнителният директор Йордан Арабаджиев и председателя на управителния съвет Ангел Траков заявиха, че ще излязат на контрапротест, ако той бъде оттеглен.

Доводите в подкрепа на законопроекта бяха, че трябва да има обединение на бранша.

“Да отпадне законът, но да се въведе минимален брой членове за съставяне на организация”, поиска превозвачът Петко Ангелов.

Дебатите по проектозакона започнаха в парламента още преди заседанието на комисията.

В сряда срещи с превозвачите направиха от БСП и “Обединени патриоти”. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова заяви, че Българската автомобилна камара още не е създадена, но едно лице, близко до ГЕРБ - Миролюб Столарски, вече е регистрирал името в Търговския регистър.

“Говорих със Столарски, той потвърди, че е запазил името, но още същия ден го е прехвърлил на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България”, посочи Станислав Иванов от ГЕРБ, който е сред вносителите на законопроекта. Той допълни, че още не е ясен размерът на членския внос, тъй като Нинова посочи, че той ще бъде 1000 лв. на година.

“Това, че Столарски е запазил името, може да не е проблем, но показва, че има нещо гнило”, заяви Атанас Стоянов от “Обединени патриоти”, който също е сред вносителите. Той допълни, че са съгласни с немалка част от доводите на превозвачите.