Русия постави на Европа ултиматум във връзка с доставките на "синьо гориво", коментира онлайн изданието "Росийский диалог" изявления на външния министър на федерацията Сергей Лавров.

Москва е готова да доставя газ на територията на Европейския съюз по тръбопровода "Турски поток", но за това са необходими гаранции от европейските власти, по-специално от Европейската комисия, заяви вчера Лавров на обща пресконференция с гръцкия си колега Никос Кодзиас, предава БТА.

Първият дипломат на Русия подчерта, че Москва не се страхува от добросъвестна конкуренция от страна на други производители и износители, отбелязва "Комсомолская правда".

"Парламентская газета" цитира по-раншни изявления на руския президент Владимир Путин, според когото Москва и Анкара неведнъж са обсъждали възможността "Турски поток" да доставя гориво в Европа, включително през България. По думите му Русия е готова да сътрудничи със София по мащабни енергийни проекти, ако България предостави съответните гаранции, посочва вестникът.

Предвижда се газопроводът "Турски поток" да влезе в експлоатация в края на 2019 г. Тръбопроводът се прокарва вместо "Южен поток", от който Русия бе принудена да се откаже през 2014 г. във връзка с решението на България временно да спре строежа заради позицията на САЩ и ЕС, припомня "Парламентская газета".

Русия може да получи газови гаранции за "Турски поток" от България, Гърция и Италия, пише "Економика сегодня".

Поради геополитически причини Европейската комисия не подкрепя идеята за втора тръба от "Турски поток", но страните, през които може да мине тя, демонстрират интерес към руския газопровод, отбелязва аналитикът Алексей Белогориев.

Според него ЕК е против евентуален коридор за руския газ в този регион, защото се опасява от засилване на московското влияние върху балканските страни, претендиращи за членство в ЕС. "Присъствието на Русия, както впрочем и на Турция, е нежелателно тук от гледище на европейската политика", казва той пред електронния вестник.

Проектът обещава изгоди и на Гърция, допълва експертът Игор Юшков. Тази страна "не е пазар за пласмент", както и България, но е готова да бъде транзитьор и дори подкрепя инициативата в политически план. Тя обаче не смята да инвестира в "Турски поток" собствени пари. Въпросът опира до Италия, която ще е пазар за пласмент на горивото в случай на транзитни доставки през Гърция.

Все още е трудно да се каже как гледа на проекта новото правителство в Италия, но италианската петролногазова компания Ени и предишните кабинети не са проявявали интерес към темата. "Същевременно, ако проектът бъде осъществен, Италия няма да има нищо против, тъй като винаги е по-добре да имаш колкото може повече предложения за влизане в страната", добавя Алексей Белогориев.