Гърция се намира на финалната права за успешен изход от спасителната програма, заяви заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис са конференция на Economist в Атина, предаде агенция АНА-МПА.

Домбровскис заяви още, че "през последните години станаха явни реформаторските усилия за справяне с предизвикателствата, които бяха подкрепени от солидарността на европейците. Бяхме и ще бъдем рамо до рамо с Гърция", предава БТА.

"В този момент Гърция е първа в ЕС по отношение на очакваните инвестиции от Европейската програма за стратегически инвестиции спрямо брутния й вътрешен продукт", каза заместник председателят на Европейската комисия и допълни, че Гърция е една от осемте страни в еврозоната, които се очаква да имат бюджетен излишък през 2018 г.

Сред необходимите стъпки до завършването на спасителната програма Домбровскис изтъкна три елемента с решаващо значение: успешното приключване на четвъртата оценка, споразумението за мерките за облекчаване на дълга, "които трябва да бъдат с поглед в бъдещето, за да се осигури постепенното завръщане на Гърция на пазарите", и споразумението за рамката след меморандума, като страната "трябва да остане в орбитата на реформите".

Също така Гърция трябва да запази целта за първичен излишък от 3,5 процента до 2022 г., като след това този процент ще бъде намален на поне 2 процента, доколкото "предвид дълга пространството за движение е ограничено", заяви Домбровскис.