От 2020 г. “Софийска вода” въвежда допълнително най-модерния в момента начин за пречистване на водата - чрез нагряване с ултравиолетови лъчи. Това съобщи в петък новият изпълнителен директор на компанията Васил Тренев.

Инвестицията вече е предвидена в бизнес плана на дружеството, като този метод се въвежда постепенно във всички дружества на френската “Веолия”, която е собственик на “Софийска вода”. Нагряването с ултравиолетови лъчи се предпочита пред хлорирането, тъй като чрез него ДНК-то на микроорганизмите се разрушава напълно. Така е сигурно, че по пътя на водата от пречиствателната станция до крайния потребител те няма да могат да се възстановят, обясниха експерти на дружеството.

Третирането с хлор обаче ще остане, тъй като това е изискване на законодателството, обясни Тренев.

От няколко месеца насам лабораторията на “Софийска вода” вече е акредитирана да измерва и нивото на уран в питейната вода, т.е. резултатите от нейните проби се приемат за достоверни. Преди това уранът във водата на софиянци се е измервал от друга акредитирана лаборатория и никога не е показвал отклонения от нормата, казаха от лабораторията.

Трите най-важни качества на питейната вода в София са ниската соленост, ниското съдържание на флуор и нейната мекост, обясниха експертите на дружеството.

“Софийската вода е с много ниска соленост и това помага за изчистване на токсините от организма и поддържане на красива кожа. Флуорното съдържание в нея е толкова ниско, че децата спокойно могат да пият от чешмата. Освен това нейната мекост е 12 пъти под нормата и тя не оставя почти никакви отлаганията от минерали. Затова в София не е нужно да правите каквото и да било, за да се борите с котления камък - такъв просто няма”, обясни старши мениджърът на лабораторията Весела Стефанова.