Делът на тока от възобновяеми източници за ЕС да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха само преди ден Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС.

Директивата за възобновяема енергия е била затворена късно вечерта в четвъртък след 9-часови разговори. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

През 2023 г. целите на ЕС ще бъдат прегледани отново с възможност да бъдат завишени. Според Европейската комисия това ще допринесе сериозно за постигането на политическия приоритет, оповестен от председателя Жан-Клод Юнкер преди 4 години, а именно - ЕС да се превърне в световен лидер по производство на енергия от възобновяеми източници.

Те имат за цел да помогнат на Европейския съюз да постигне към 2030 г. целта си да намали изхвърляните от човешка дейност парникови газове с поне 40% под нивото от 1990 г. Това е ангажиментът, поет от 28-те страни членки към Парижкото споразумение за климата, опитващо да намали глобалното затопляне до не повече от 2 градуса в края на века.

В момента от страните-членки на ЕС, се изисква да имат 16% дял от ВЕИ в енергийния микс. За сравнение, България е изпълнила отдавна критерия с 18,8%. Според статистика на Евростат другите страни отличнички в ЕС са още Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция. С най-ниски дялове на произведена ВЕИ енергия са Люксембург, Малта и Холандия.

За да влезе в сила, директивата за възобновяемите източници трябва да бъде официално одобрена от Европейския парламент и Съвета на ЕС.