Извън пазара засега остават

американските тецове

След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му.

2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха

да залепят

парчетата от

пъзела на

свободния пазар

на ток в

България

Става със скандали и сблъсък на интереси, но все пак вече става.

Свободният пазар на електроенергия всъщност бе на парчета още в момента на създаването му. Липсват големи сегменти - извън него все още са централите с дългосрочни договори и с преференциални цени за изкупуване на тока. Изкупуването им е задължение на НЕК. Това са ВЕИ-тата, топлофикациите и заводските централи и тъй наречените американски “Марици”. Защо тези производители на ток да го продават на свободния пазар, като продуктът им е субсидиран и приходите им са сигурни? А и с тях изплащат инвестициите си.

В последните месеци държавата - и Министерство на енергетиката, и парламентът, правят опити да прибавят субсидираните елементи към пазара, за да стане по-цялостен и ликвиден.

Нека припомним, че до края на миналата година

на енергийната

борса се

търгуваше ток

само на двете

държавни

централи

- АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2” и то в определени количества. И тъй като борсата нямаше ликвидност, т.е. нямаше достатъчно ток за търговия, цената удари тавана. Появиха се съмнения за злоупотреби с информация и с пазар и бизнесът изригна.

Парламентът единодушно изпрати от 1 януари 2018 г. всички производители, без субсидираните централи, задължително да продават тока си на борсата. С последващи промени, предложени от енергийното министерство, депутатите възложиха на КЕВР да стане ченгето на борсата - да следи за злоупотреби и манипулация на пазара.

Втората стъпка беше търсенето на начин токът на ВЕИ-тата и на когенерационните централи да се продава на борсата, въпреки че е субсидиран. Така че от 1 януари 2019 г.

на енергийната

борса ще се

изсипе и

електроенергията

от два

субсидирани

сегмента

За да ги компенсират, депутатите избраха модела “договори за премия”. Тоест КЕВР определя прогнозна пазарна цена на база средна цена на свободния пазар за година. Разликата от цената по договори ВЕИ-тата и когенерациите ще си я получават от фонда “Сигурност на електроенергийната система”.

Той става нещо

като банка на

енергетиката

и в него се събират парите от таксата “задължения към обществото”, от продажбата на квоти въглероден двуокис и 5% от приходите на електроенергийните дружества.

Промените в закона, които спешно бяха написани, изпратиха на борсата и електроразпределителните дружества да си пазаруват оттам тока, с който покриват технологичните си загуби по мрежата.

Така че извън свободния пазар остават само двата американски теца. Токът им продължава да се изкупува от НЕК, но държавата им предложи разваляне на договорите, като им изплати компенсации за инвестициите. Преговорите предстоят, до края на месеца собствениците на двете централи ще дадат становищата си за методиката, по която да се изчисли разликата.

От AES преди дни съобщиха, че 700 млн. лв. са само кредитите им към 25 банки и финансови институции. Преговорите вървят със съдействието на ЕК и се търси съчетание на интересите на инвеститорите и на държавата.