Напредването на България към жизненото равнище на средния европеец продължава, но темповете са повече от бавни. Това показват данни на Евростат за паритета на покупателната способност и за БВП на глава от населението, публикувани във вторник.

юРеалното индивидуално потребление на българина през 2017 г. се е увеличило с 2 процентни пункта спрямо година назад и вече е 55% от средното за европейските граждани. Преди година беше 53%. И през 2016, и през 2017 г. обаче сме били на последно място сред страните членки по този показател, както и през всичките години от приемането ни за членове на ЕС.

Според данните на Евростат от 2009 г. насам покупателната способност на българина се е увеличавала непрекъснато, като за целия период стойността на този показател се е вдигнала с 38,6%. След нас по реално индивидуално потребление са единствено съседите ни на Балканите, които не са членове на ЕС, с изключение на Турция, където покупателната способност на населението е по-висока.

Близки до нашите стойности отбелязва Хърватия, която има 61% от покупателната способност на средния европеец, следвана от Унгария с 63% и Румъния с 68%. На другия край на класацията е Люксембург, където средната покупателна способност на хората е 30% над средната за ЕС. Германия и Австрия са съответно на второ и трето място.

Данните за БВП на глава от населението, които показват икономическата активност в съответната държава, също демонстрират широки граници. България отново е на последно място с 49% от средния за ЕС БВП, следвана също от Хърватия, Румъния и Унгария.