Предлагат да има платформа, в която да се пускат обяви

Имоти, които са частна държавна собственост, ще се продават в електронна платформа в интернет. Това предлагат депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти” с внесени в парламента промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

Новите текстове предвиждат продажбите да се извършват от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). В платформата ще се предлагат и имоти на търговски дружества, в които държавата има участие над 50%.

Държавните имоти, които имат данъчна оценка под 10 000 лв., също ще бъдат предлагани в интернет, но продажбата ще се извършва от областния управител по местонахождението, където се намира недвижимата собственост.

За създаването на платформата трябва Министерският съвет да приеме наредба.

След обнародването на новите текстове вносителите предлагат тя да бъде гласувана в едногодишен срок.

Николай Александров, който е сред вносителите на законопроекта, заяви пред “24 часа”, че за разработването на платформата може да се вземе пример от тези на Националната агенция по приходи и на частните съдебни изпълнители, където също има имоти.

В мотивите на законопроекта е записано, че дейностите по продажба на държавни имоти може да стават и през Българската фондова борса, където се търгуват пакети акции. Вносителите посочват, че там не могат да се предлагат самите имоти.

Създаването на платформа също щяло да улесни и процеса по продажба, както и да намали административната тежест. Процедурите по предлагане на имоти сега били тежки и продължителни, посочват още вносителите.

Достигането на обявите до по-голям кръг от хора ще улесни инвеститорите и техните намерения.