В Бургас днес бе подписано програмно споразумение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за изпълнение на програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност". Страни по него са Комитетът на финансовия механизъм, създаден от страните-донори и Националното координационно звено към Министерския съвет.

Документът е подписан в рамките на двудневна международната конференция: "По пътя към почти нулевоенергийни сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България ". Събитието е част от календара на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз и се провежда в "Експо център Флора" в Бургас. В рамките на конференцията се разглежда и политиката на ЕС по отношение на енергийна ефективност и ВЕИ в сградите.

Във форума участва и заместник-министърът по енергетиката Жечо Станков. По думите му през април страната ни е получила възможността да бъде одобрена концепцията във връзка с новия програмен период на Норвежката програма. А след подписването на днешния документ остава финалната стъпка- министерството да стартира програмата с два пъти по-голям бюджет - 33 милиона евро, добави още Станков. Той каза, че Бургас не е избран случайно като град, където да бъде подписано споразумението, тъй като градът се е превърнал в един от символите на предния програмен период чрез въвеждането на нова отоплителна инсталация на детски градини и училища с над 3 хиляди деца.

Кметът на Бургас Димитър Николов добави, че голяма част от технологиите, които общината въвежда по отношение на подобряване на енергийната ефективност, дават възможност да се икономисват сериозни суми, които да се влагат в други мероприятия.

Програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Финансовия ресурс за нея е близо 33 милиона евро. 28 милиона от тях са безвъзмездна помощ.