Таксиметрови шофьори мамят с по-високи цени клиенти на летище "Пловдив". За това сигнализираха от Сдружение "Бизнесът за Пловдив". Те поискаха пътническия терминал да се обслужва от само една лицензирана фирма, цената на превоза да бъде регламентирана, както и да има контрол над този вид транспорт, предава БНТ.

При последния сигнал за измамени пътници таксиметров шофьор поискал от четирима италиански бизнесмени 60 евро, за да ги закара до Пловдив.

В момента летището се обслужва от 5 таксиметрови фирми. Тарифите им могат да се видят на табло в салона на аеропорта. На всяка кола има и цена за превоз, която е около 80 стотинки на километър.

"Таксито е било на летището, когато са се качили италиански бизнесмени и тъй като хората не са знаели български език и не могат да се оправят на тях им е било казано „ще платите по 15 евро на човек", каза д-р Ангел Стоев – изпълнителен директор на Сдружение „Бизнесът за Пловдив".

"В закона никъде не е упоменато, че се договаряте с такситата. Има си обоснована тарифа, която се кара колкото покаже на апарат. Това съветвам всички граждани да го практикуват, а не да се договарят за 20-30 или 40 евро", коментира Стефан Станев – управител на таксиметрова фирма.

От летище „Пловдив“ казаха, че са обявили търг на 1 юни за избор на лицензиран таксиметров превозвач, който ще разполага с три стоянки за колите. Предвижда се фирмата да контролира този превоз в зоната на летището.