Водещите заглавия в днешния гръцки печат очаквано са посветени на постигнатото късно снощи от Еврогрупата решение за излизането на Гърция от последната спасителна програма и за мерките за облекчаване на гръцкия външен дълг, предава БТА.

"Та неа" се спира на болезнените мерки, които Гърция ще трябва да прилага още дълги години, и на икономиите, които се предвижда да продължат до 2060 г. Сред трудните ограничения за Гърция изданието споменава изискването за висок първичен излишък за следващите 40 години, новото орязване на пенсиите, намаляването на необлагаемия минимум и задушаващия и постоянен надзор за прилагането на мерките.

"Катимерини" пише, че вчерашното заседание на Еврогрупата се е превърнало в трилър, защото основните въпроси за удължаването на падежите на заемите от Европейския фонд за финансова стабилност и за окончателната сума на последния транш от спасителната програма са предизвикали противопоставяне между Германия и Франция.

"Елефтерос типос" поставя акцент върху думите на гръцкия финансов министър Евклидис Цакалотос, който заявява, че изискването за първичен излишък от 2,2 процента до 2060 г. е сурово. Цакалотос все пак подчертава, че гръцкото правителство е удовлетворено от споразумението и че страната е готова да излезе на финансовите пазари.

Под заглавие "Гръцкият дълг вече е устойчив" "Авги" пише, че споразумението слага "край на меморандумите" и че "пътят за излизане на пазарите е отворен".