В България има дисбаланс по отношение на разполагането на инвестициите, но през последните години се наблюдава интерес и към региони, които са изостанали. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на участието си в работата на Пловдивския икономически форум, който се организира като продължение на Делфийския икономически форум, Гърция, и от Център за либерални стратегии в София. По думите ми това се случва благодарение на Закона за насърчаване на инвестициите в България, който дава привилегии на тези, които инвестират в такива региони, предава БТА/

Караниколов посочи, че през първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на равнището на БВП в България с 3,6 на сто, при 2,4 процента за ЕС. Той посочи, че се работи за подкрепа на растежа и поддържане на положителния тренд, като позитивни сигнали за това дават ръста на БВП, на търговията и на бруто капиталообразуване на основен капитал. По думите му през първото тримесечие на годината бруто образуването на основен капитал, като статистика включва всички инвестиции - чужди и вътрешни, нараства със 7 на сто и за този период те са на стойност 4,4 милиарда лева.

Караниколов подчерта още, че през май 2018 г. бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, като общият показател се повишава с 2,1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум от 2009 г. насам. Привличането на инвестиции е основен приоритет в работата на министерство на икономиката, за да запазим растежа, каза министърът и уточни, че са важни проектите както на местни, така и на чужди инвеститори, които създават средна и висока добавена стойност и работни места за квалифицирани специалисти.

По време на форума бе подписан меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и Сдружение "Клъстър Тракия икономическа зона". Целта на меморандума е да насърчи инвестициите в България за ускоряване на икономическия растеж и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на икономиката. Това е пилотен проект и имаме намерения да го приложим и в други райони на страната, каза изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев като пожела повече инвестиции извън София. Според него това е една възможност проблемите на инвеститорите да се решават на място.

Според Пламен Панчев, съуправител на "Тракия икономическа зона" подписването на документа само официаилизира партньорството им с Министерството на икономиката и Агенцията.