90% събираемост на пластмасовите бутилки от минерална вода. Тази цел си постави Европейската федерация на бутилираните води (EFBW) на годишната асамблея на европейската бутилираща индустрия, която се проведе за първи път в София между 20 и 22 юни.

Ангажиментът е поет в съответствие с целите на ЕК и трябва да се изпълни до 2025 г. Асоциацията възприема кръговата икономика като своя основна стратегия - събираните бутилки ще се рециклират и ще се използват повторно. 25% от бутилките да са от повторно използвана пластмаса, е вторият поет ангажимент на индустрията.

В момента средната събираемост на бутилки в Европа е 60%. От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) отчитат над 40% събираемост, но ако се включи и дейността на клошарите, които предават пластмаса на пунктовете, процентът скача до над 85.

За 2017 г. в България са продадени 750 млн. литра минерална вода. Индустрията внася годишно за 4,5 млн. лв., а за последните 3 години е инвестирала 150 млн. лв., отчете председателят на АПБНБ Жана Величкова. Високото потребление на минерална вода поставя страната ни на едно от най-предните места в този сектор в Европа - близо до водещите Германия, Италия и Франция, похвали ни президентът на EFBW Жан-Пиер Дефиз. В България има над 600 минерални находища, но само 144 са с доказани качества, а едва 13 се използват от индустрията, което показва високия ѝ потенциал за развитие в страната ни.