Цифровата асамблея, която започна днес в София е едно от най-важните събития на Българското европредседателство, каза пред журналисти Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. За изминалите шест месеца имаме добрия шанс сектора на цифровизацията в ЕС да се води от еврокомисаря Мария Габриел, посочи Московски. Имахме изключително сериозни предизвикателства, но успяхме да придвижим и дори да затворим част от досиетата в сектора. Става дума за свободното движение на данни - лични и нелични, както и за пътната карта за намаляване на цените на роуминга със страните от Западните Балкани, добави той. За дигитални технологии ще бъдат изхарчени около 9 милиарда евро от европейския бюджет, допълни министърът, цитиран от БТА.

Тези шест месеца бяха успешни за Българското председателство. Търсихме общото мнение в дискусиите, но в основната си посока всички политики, които се реализират в България, са основни и за ЕС, каза още Московски.

Цените на роуминга за мобилни услуги за държавите от Западните Балкани няма да отпаднат, каза еврокомисарят Мария Габриел в отговор на журналистически въпрос. Това ще стане, когато тези страни влязат в ЕС. Искаме хората в тези страни да усетят полза и да се подготвят максимално бързо. Затова имаме Пътна карта за намаляване на цените на роуминга и първите крачки са свързани с мерки за прозрачност, добави тя. И сега има регионално роуминг споразумение между четири държави , като към него трябва да се включат и Албания и Косово. Имаме ясно съгласие, че от юли 2019 година пада цената на преноса на данни до 0,70 евроцента за мегабайт. За да падне цената на гласовите обаждания и на СМС-те ще има мониторинг от страна на местните регулаторни органи като до 3- 4 години трябва да има видим резултат, каза Габриел.

Имаме политически споразумения за намаляване на цените на роуминга и това дава възможност след мониторинг да започне намаляване на цената за преноса на данни, каза и министър Московски. Всеки инфраструктурен проект, по който работим и най-вече транспортните коридори с Македония и Сърбия, предвиждаме да се правят оптични трасета, посочи Московски. По темата за стандарта за мобилни данни 5G предстои доста работа в цяла Европа като и там има пътна карта, разписана до 2025 година. Много държави са по-напред от нас, но те са си решили въпроса с радиочестотния ресурс отдавна. За съжаление при нас радиочестотния спектър не е на пазара и операторите не могат да усвоят този ресурс, така че като държава имаме какво да свършим, каза още Московски.