Периодично Комисията за финансов надзор (КФН) предупреждава, че зачестяват случаите на инвестиционни посредници, които заблуждават инвеститорите във финансови инструменти.

Последният тип измами, установени от финансовия регулатор, са с регистриране на дружества, чиито имена наподобяват тези на лицензирани от регулатора посредници. Само за последните месеци по жалби на измамени клиенти са установени 33 такива компании.

Схемата действала така: след регистрацията на такова дружество набирането на пари за посредничество ставало по телефона и с обявена по него сметка, към която клиентът да преведе пари, които никога не получава обратно.

Има случаи нелицензирани инвестиционни посредници да сключват договори с инвеститорите, в които

се посочват

банкови сметки

на

регистрираните

дружества с

подобни

наименования,

като се превеждат парични средства по банкови сметки, по които титуляр не е лицензираният посредник а дружеството дубльор.

“Наименованията често съдържат името на лицензирания инвестиционен посредник, а се добавят означения като например ФРОНТ ОФИС, или други думи, които могат да създадат заблуда у инвеститорите, че това дружество е надлежно лицензираният от Комисията за финансов надзор инвестиционен посредник”, предупреждават от регулатора.

Такъв казус имаше преди време с дубльор, използващ името на “Позитива” АД и наричащ се “Позитива Фронт офис”. Фалшивият посредник е със 100 лв. уставен капитал, става ясно от Търговския регистър.

От финансовия регулатор предупреждават, че при този тип измами

няма защита от

Фонда за

компенсиране на

инвеститорите

до предвидените в закона размери. По-трудна и сложна е процедурата по обявяване в несъстоятелност на фалшивия посредник и евентуално обезщетяване от масата на несъстоятелността.

Какво трябва да настрои един инвеститор подозрително? Финансови експерти посочват няколко основни сигнала. Първият е нереално високата доходност - например 40%.

Друго, което би трябвало да ни настрои подозрително е избягването на личен контакт и уреждане на делови отношения по телефона.

Също така и липсата на офис, сайт и постоянен адрес, както и предлагане на инвестиции в забранени или несъществуващи валути или сфери за вложения, например бинарни опции или криптовалути.

Друго, което трябва да привлече вниманието ни, е когато дружеството не може да посочи издател на лиценза, номер и дата на издаването му. Ако потребителите чуят от лицето, което им предлага услугите, че съответното дружество е лицензирано от ESMA, следва да са наясно, че ги заблуждават. Посредници от страни извън ЕС нямат право да предоставят инвестиционни услуги в България без лиценз, категорични са от КФН. Оттам съветват още, при съмнение, да се изпрати сигнал до тях, до МВР, или и до двете институции.

11 съвета за предпазване от измами

l Бърза справка. На сайта на Комисията за финансов надзор периодично се актуализират списъци на инвестиционни посредници, които са били засечени да извършват такава дейност без лиценз, както и на законно лицензираните.

l Внимание при проверката. Тъй като основният метод е да добавят разширение към имената на реално действащи фирми, ако човек не е внимателен при проверката, може да се подведе.

l Искайте информиране за рисковете. Нов регламент- MiFid II, валиден за целия Европейски съюз, задължава посредниците да предупредят за рисковете, които носи търговията на капиталовия пазар, защото там, освен да се печели, може и да се губи.

l Внимание при преводите. Не превеждайте пари по сметки, без да имате подписан договор. Когато имате подписан договор, е добре да отидете на място и физически да проверите адреси, обслужващи банки, номера на сметки.

l Преди да подпишете договора, прочетете го внимателно, огледайте всички елементи в него, проверете дали съответната компания фигурира в списъка с лицензираните инвестиционни посредници. Чак след като подпишете договора, тогава преведете парите.

l Сериозните посредници не комуникират през социалните мрежи. Напоследък зачестили случаите и на комуникация във Facebook от страна на измамници.

lНе приемайте оферти за инвестиции, без проверка. Например от 2 юли бинарните опции сабранени от ESMA за предлагане на инвеститори на дребно, а от 1 август - и договорите за разлика, така че ако някой се обади с такава оферта, това е нарушение на закона.

l Също така е важно да превеждате средства единствено и само по сметката, указана в договора. Има случаи, когато пари се превеждат по други сметки, различни от посочените в договора за инвестиционно посредничество.

l Обещания за висока доходност. Проверете в сходни компании или при други инвестиционни посредници реална ли е офертата, тъй като с примамката за такава доходност работеха и финансовите пирамиди.

l Не се доверявайте на изпратени по имейл оферти, в които фигурират имена на популярни фирми, напр. Coca-Cola, Apple, с идеята да станете акционер в тях, защото фалшивите посредници изобщо нямат такова намерение.

l Не приемайте оферти за инвестиции в криптовалути. Те не са регулирани и чисто юридически никой у нас не носи отговорност за търговията с тях, респективно за потенциални загуби.

Ако една фирма избягва да се срещне с клиентите си и няма дори елементарно гише, това е сигурен знак, че се опитва да мами.
Ако една фирма избягва да се срещне с клиентите си и няма дори елементарно гише, това е сигурен знак, че се опитва да мами.